szépség egészség baba-mama

Ivett világa

Ivett világa

Mindent a Trombózisról!

2015. október 13. - Ivett0502

Többen is olvashattátok a bemutatkozós posztomban hogy átestem egy trombózison. Fontosnak tartom hogy többen is megismerjétek ezt az alattomos betegséget. Később írok arról is hogy nálam hogyan zajlott és mi váltotta ki. Amit a legfontosabbnak tartok, hogy aki fogamzásgátlót szeretne szedni vagy a lányának felirattatni, az ne legyen könnyelmű. Járjon utána mennyire lehet érintett. Mert bizony nagyon nagy baj is lehet belőle.

Na de nézzük mi is ez.vena_es_arteria.png

Mint azt biosz órán megtanultuk,2 féle vérkeringésünk van. A vénás és az artériás. Az artériás (piros) erek szállítják az oxigénben dús vért a sejtekhez, hogy azok el tudják látni feladataikat. A vénás (kék) erek szállítják a szén-dioxidban dús vért (elhasznált vér) a sejtektől a szív felé. Mind a két csoporthoz tartoznak pici hajszálerek és nagy fő gyűjtő erek.

( Biztos van köztetek olyan vagy már láttatok ilyet, akinek mondjuk a combján apró lilás-kék erek így meg vannak pattanva. Például azok a vénás hajszálerek amiket látunk és valami hatására abban a pici érben pang az "elhasználódott" vér és valamiért nem tud elszállítódni. Ezt csak  érdekességképpen írtam le.)

Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, ha valaminek a hatására, egy vérrög (trombus) alakul ki és az elzárja a fő gyűjtő eret a vénát. Ezáltal az adott testrészben megszűnik a vér áramlása. Ha ez nem lenne elég probléma, ez a vérrög elindulhat, vagy leszakadhat egy darab belőle, amit a vér szépen a tüdőn keresztül a szívbe juttathat. Ha ismét elzárja a vénát a tüdőben, akkor beszélünk tüdőembóliáról, ha a szívben akkor infarktusról. Ha sikerül még tovább eljutnia, és az agyban áll meg, akkor strokról beszélünk.

( Természetesen kialakulhat a vérrög közvetlenül az adott szerveknél, szervekben is!)  

A vérrögképződésnek több oka is lehet. Okozhatja az érfal sérülése, a vérkeringés lassulása és a vér  alvadékonyságának fokozódása. 

Ilyen tényezők pl.: -tartós ágyhoz kötöttség (pl: fekvőbetegek),

                            -huzamosabb ülés (pl: utazás),

                             - sérülés vagy műtét,

                              -terhesség, 

                               - örökletes véralvadási zavar,

                              -  genetikai hajlam,

                              - elhízás, 

                               - dohányzás, 

                              - szívelégtelenség, 

                               - daganat,

                              - pacemaker, 

                                - fogamzásgátló tabletta illetve hormon tartalmú készítmények.

A betegséget ultrahang vizsgálattal, vérvétellel, CT vagy MR képalkotó eljárással vagy érfestéssel diagnosztizálhatják. 

A  kezelés célja, hogy a vérrögöt feloldják és a vérkeringést visszaállítsák.

Röviden a lényeget leírtam. Nem vagyok orvos, de igyekeztem megfelelően írni. Remélem  minél többen olvassátok és nagyon odafigyeltek az egészségetekre!

Ahogy ígértem, nemsokára megírom a saját történetemet is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ivettvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr207964472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása