szépség egészség baba-mama

Ivett világa

Ivett világa

Mindent az Endometriózisról!

2015. október 20. - Ivett0502

Sajnos ez a betegség is érint, de személyes tapasztalataimat egy másik bejegyzésben mesélem el. 

Itt most bemutatom nektek ezt a szörnyű nőgyógyászati betegséget. Fontos megjegyeznem hogy ez nem fertőző, nem lehet elkapni és szexuális úton sem terjed! Ahoz hogy megértsük, megint kell egy kis biosz! :)

endometriozis-450x.jpg

Normál esetben minden nőnek a méh üregét egy nyálkahártya borítja. Ez a hártya a ciklus során, nemi hormonok hatására megvastagodik és felkészül egy lehetséges terhesség befogadására. Ha a terhesség nem jön létre, szintén hormonok hatására ez a nyálkahártya úgymond elsorvad, és a meg nem termékenyített petesejttel együtt, vérzés kíséretében távozik a méhből. Ez a folyamat átlagosan 28 naponta megy végbe. ( Kivéve ha létrejött a terhesség.) Ezt hívjuk ciklusnak.

Nem normális esetben, vagyis ha valaminek a hatására zavar lép fel ebbe a folyamatba, előfordul hogy ez a nyálkahártya ( endometrium) bekerül a petevezetékbe, petefészekbe, sőt még a hasüregbe is kikerülhet. Rosszabb esetben szétszóródhat akár az egész testben, kezdve a belekkel, a húgyhólyaggal és a méhez közeli szervekkel.

endometriosis.jpg A leges legnagyobb baj, hogy ezek az endometriumok a testben mindenhol ugyan úgy viselkednek, mint eredeti helyükön a méhüregben. Vagyis hormonok hatására megvastagodnak,majd mivel  nem jön létre a terhesség, leválnak. Mivel a leválást vér kíséri, de az nem tud a testből kiürülni, mert nem a méhben történik a folyamat, így a vér összegyűlik és cisztákat alkot. Ezek a ciszták később hegesedést, maradandó sérülést okoznak.

Ez a folyamat általában nagyon fájdalmas, főleg a menstruáció ideje alatt, kivéve ha a betegség tünetmentes.

Legtöbbször a tünetei:

- kismedencei fájdalom

-hát és derékfájdalom

- nagyon fájdalmas menstruáció

- közösülés közbeni fájdalom

- köztes vérzések

- MEDDŐSÉG.

Kialakulásának okát még nem tudják, több elmélet is született,  de bizonyítani még egyiket sem tudták. A legvalószínűbb elmélet hogy a test ösztrogén hormonjának a szintje valamiért magasabb a kelleténél.

Sajnos egyre több nőt érint ez a betegség, és korban nem igazán válogat. (A változó korba lépett nők ezt megúszták! :) ) 

Nem elég  hogy nem tudják mi okozza, de sajnos gyógyítani sem tudják. Egyetlen "ellenszere" a korai felismerés lenne, de konkrét szűrővizsgálat sem létezik. Konkrét diagnózist a műtét, jobb esetben a laporoszkópos műtét adhat.

( Laporoszkópos műtétnél a köldöknél ejtenek egy apró bemetszést és itt vezetik be a testbe a kamerát és a műtéthez szükséges eszközöket. )

Konkrét kezelés nincs, csak úgymond stagnáltatják a betegséget, azzal hogy " megszüntetik" a menstruációt. Hormonokkal egy mesterséges klimaxot idéznek elő. (Persze nagyon frankó mellékhatások közepedte.)

Nos, ezeknek a tényeknek a tudatában, kérlek titeket nő társaimat, hogy ne vegyétek félvállról a nőgyógyászati vizsgálatokat! Figyeljetek a testetek jelzéseire és időben mennyetek orvoshoz! Anyák! : Ha a lányaitoknak fájdalmai vannak, ne intézzétek el azzal hogy ez normális! Mert nem az! Vigyétek őket időben orvoshoz, hogy megelőzhessük ezt a csúnya betegséget!

Köszönöm hogy elolvastátok és remélem  segítek ezzel is. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://ivettvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr608006633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása